Linux: η διαφορετικότητα και γιατί δεν είναι λειτουργικό σύστημα

Εάν είστε νέοι στο Linux, ίσως θεωρείτε ότι πρόκειται για λειτουργικό . Δεν είναι αλήθεια. Το Linux είναι στην πραγματικότητα μόνο ο πυρήνας (kernel), ο πυρήνας ενός λειτουργικού συστήματος.

Ο πυρήνας επιτρέπει σε κάθε λογισμικό (ότι βλέπετε στην οθόνη) να αλληλεπιδρά με το hardware (ότι αγγίζετε με τα χέρια σας). Χωρίς πυρήνα ή kernel, το σύστημά σας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Linux

Έτσι, όταν λέτε Linux, δεν αναφέρεστε σε οποιοδήποτε από τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα του Linux, όπως το Ubuntu ή το Fedora. Σαν πυρήνας, το Linux δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ενασχόληση από κάποιους για να το συνδέσουν με όλο το λογισμικό που είναι απαραίτητο για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Όταν συμβεί αυτό, το λειτουργικό σύστημα που προκύπτει και τρέχει με πυρήνα Linux είναι γνωστό και σαν διανομή (ή distro).

Τι κάνει το Linux διαφορετικό;

Γιατί είναι διαφορετικός ο πυρήνας Linux; Όπως και οι περισσότερες από τις εφαρμογές που τρέχουν από το Linux kernel, έτσι και ο πυρήνας συντηρείται ενεργά από μια κοινότητα λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα (FOSS από το free and open ).

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν κοστίζει και όλοι μπορούν να δουν τον πηγαίο κώδικα και να τον τροποποιήσουν όπως θέλουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξειδικευμένοι προγραμματιστές από όλο τον κόσμο συμβάλλουν στο κάθε FOSS project είτε δωρεάν είτε μέσω χορηγιών από εταιρείες όπως η Canonical και η Red Hat.

Αντίθετα, ο πηγαίος κώδικας των Windows δεν είναι διαθέσιμος σε κανέναν εκτός από τους προγραμματιστές της Microsoft και αποτελεί αδίκημα κάθε decompile ή reverse engineering (αντίστροφη μηχανική, τεχνική των crackers).

Έτσι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιο δικό σας πυρήνα για Windows, να επιδιορθώσετε σφάλματα ή να διανείμετε μια βελτιωμένη έκδοση των Windows που δημιουργήσατε.

Το Linux είναι εντελώς διαφορετικό και ο λόγος είναι η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU General Public License).

Η συγκεκριμένη άδεια παρέχει το νομικό υπόβαθρο για τα δικαιώματά σας στο λογισμικό. Αρχικά γράφτηκε από τον Richard Stallman, και διασφαλίζει ότι ακόμη και όταν ένα έργο τροποποιείται ή βελτιώνεται, εξακολουθεί να παραμένει δημόσιο για την χρήση του από άλλους. Είναι η πιο διαδεδομένη άδεια της κοινότητα FOSS.

Κίνδυνοι

Η φύση των αδειών ελεύθερου και open-source λογισμικού μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν προσφέρει κάποιο σαφές μοντέλο εσόδων, και έτσι η ανάπτυξη μπορεί να είναι ασυνεπής.

Έτσι παρατηρούμε ότι ορισμένα προγράμματα λαμβάνουν πολύ συχνά ενημερώσεις, ενώ άλλα παραμένουν για χρόνια.

Ωστόσο, το Linux έχει πλέον εξαπλωθεί και έχει γίνει η ραχοκοκαλιά του διαδικτύου. Είναι το πιο κοινό λειτουργικό σύστημα για τους υπερυπολογιστές.

Τι είναι αυτό όμως που προσελκύει τον κόσμο στις Linux διανομές;

Είναι αποτελεσματικό: Πολλές διανομές Linux προέρχονται από δεκαετίες εμπειρίας σε αίθουσες server. Οι διαχειριστές συστημάτων εκτιμούν συχνά τον κομψό, λιτό κώδικα που απλά κάνει τη δουλειά χωρίς να σπαταλάει ισχύ επεξ. Οι αίθουσες των servers είναι ένα πολύ σκληρό και απαιτητικό περιβάλλον κάτι που έχει κάνει τις διανομές Linux πολύ καλύτερες, ασφαλέστερες και ανθεκτικές.

Είναι προσαρμόσιμο: Οι διανομές Linux επιτρέπουν στους χρήστες τους να τροποποιούν καθετί στο σύστημα. Υπάρχουν διανομές σας που σας επιτρέπουν να επιλέξετε διαφορετικά κομμάτια λογισμικού για να συναρμολογήσετε το δικό σας σύστημα.
Πολλοί διανομείς σας ενθαρρύνουν να κάνετε δικές σας προσαρμογές, αν και οι μικροαλλαγές στο στοιχειώδες λειτουργικό σύστημα απαιτούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις.
Είναι δωρεάν: Η συντριπτική πλειοψηφία του λογισμικού των Linux διανομών είναι δωρεάν.
Είναι αρθρωτό και εξειδικευμένο: Μπορείτε να προσαρμόσετε ένα σύστημα για να ταιριάζει στις ανάγκες σας: απομακρυσμένη παρακολούθηση βίντεο, κέντρα αναπαραγωγής media, servers, workstations και πολλά άλλα ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας.

Δεν σας παρακολουθεί και δεν συλλέγει δεδομένα: Όλες οι διανομές προσέχουν πάρα πολύ το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών τους. Επειδή όμως η επιβεβαίωση του κανόνα χρειάζεται και την εξαίρεση, να αναφέρουμε ότι η Canonical φέτος αποφάσισε να συλλέγει ορισμένα από τα δεδομένα των χρηστών της…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).